Bureaucratie in de advocatuur?


  

 

  

 

 

Advocatenblad zoekt zieke bruine beer

In aflevering 10 van het Advocatenblad van 2009 staat op pagina 397 een advertentie met de kop "Redactie zoekt allround advocaat". Een "allround advocaat"? Is dat niet hetzelfde als een generalist? In de speciale aflevering van het Advocatenblad met de titel (special) "Advocatuur op drift?" van 23 september 2005 werd ons voorgehouden dat de generalist de "oude zieke bruine beer van het woud", zie ook hier, was. "Sympathiek, aaibaar en altijd hongerig." De strekking hiervan is dat advocaten zich tot een zeer beperkt aantal "rechtsgebieden", een term die illustreert hoe aanbodgericht advocatuur en met name de Orde van advocaten zijn, en dat een advocaat die zich met meerdere "rechtsgebieden" bezig houdt, niet in staat is de werkzaamheden naar behoren te verrichten.

"Kan de generalist nog?" zo wordt ons in die aflevering van het Advocatenblad voorgehouden. Vanwaar het woord "nog"? De strekking daarvan is dat er in een, misschien wat achterlijk, verleden, misschien plaats was voor de generalist, maar dat dit nu uit de tijd is. Een generalist kon in het verleden misschien, maar kan nu dus niet meer, zo is de strekking. Deze opvatting heeft ook steeds meer postgevat bij de Orde van advocaten, zoals ook gebleken is in de diverse discussies over het rechtsgebiedenregister.

"Wegens vertrek van een allround redactielid is de redactie naarstig op zoek naar een veelzijdig en gezaghebbend advocaat/advocate." zo begint de tekst van de advertentie na de hiervoor geciteerde kop. Er vertrekt dus een allround redactielid. Is dat vertrekkende redactielid ook een generalist, dus een zieke bruine beer van het woud? Is dat misschien de reden waarom het redactielid vertrekt? Dat dit de reden is ligt niet voor de hand. Dat zou immers betekenen dat het nieuw aan te trekken redactielid direct dezelfde reden zou hebben om te vertrekken.

Een "allround redactielid" hoeft nog geen allround advocaat dus geen generalist en dus geen zieke bruine beer van het woud te zijn. Maar hoe zit dat met het nieuw aan te trekken redactielid?

Ze zoeken iemand die "op meerdere rechtsgebieden doende is - en zelfs misschien een algemene praktijk heeft", aldus de tekst van de advertentie. Een advocaat die "op meerdere rechtsgebieden doende is" is daarmee nog geen generalist en dus nog geen "oude zieke bruine beer van het woud", maar een advocaat die een "algemene praktijk heeft"?

24 augustus 2009