Bureaucratie in de advocatuur?


  

 

  

 

 

Speciaal griffierecht voor lagere inkomens?

Kostendekkende griffierechten, rechtsstaat in gevaar aflevering 2

Volgens het kabinet komt de toegang tot de rechter niet in het geding omdat er speciale regelingen komen voor mensen met lage of middelhoge inkomens, die minder griffierecht hoeven te betalen. Daartoe zal de burger voor het tijdstip waarop het griffierecht geheven wordt een verklaring van de Raad voor Rechtsbijstand moeten overleggen. Indien de verklaring van de Raad voor Rechtsbijstand er niet tijdig is en daardoor niet tijdig kan overgelegd, zal ook de burger met een laag inkomen het volle griffierecht moeten betalen. Indien de burger het griffierecht niet op tijd betaalt wordt de burger in het ongelijk gesteld, maar ook in dat geval blijft de burger het griffierecht verschuldigd. In zaken waarin advocaten optreden wordt het griffierecht aan de advocaat in rekening gebracht. De advocaat moet het dan betalen en aan de cliënt doorberekenen met als gevolg dat het griffierecht vaak wordt gezien als kosten van de advocaat. Als de cliënt niet betaalt en de advocaat uit eigen zak heeft voorgeschoten, zijn de kosten voor de advocaat.

In gevallen waarin de burger zelf kan beslissen over het beginnen van een procedure en het tijdstip daarvan, kan zo nodig eerst de verklaring van de Raad voor Rechtsbijstand worden afgewacht. Dat is echter niet altijd mogelijk. In bestuursrechtelijke zaken, bijvoorbeeld bij een beroepsprocedures over een bijstandsuitkering, is het instellen van beroep aan een termijn van 6 weken gebonden. Ook de gedaagde in een procedure heeft niet altijd de gelegenheid eerst de verklaring van de Raad voor Rechtsbijstand af te wachten.

De gedaagde in een procedure? De bedoeling van de kostendekkende griffierechten was toch om de burger ervan te weerhouden van het recht gebruik te maken? Hoe zit het dan met de gedaagde in een procedure? Moet ook de gedaagde om wille van het hoge griffierecht afzien van de mogelijkheid om van het recht gebruik te maken? Hoe moeten wij dat ons concreet voorstellen? Moet de gedaagde maar gewoon niets doen en afwachten wat de rechter beslist?

Zie ook:

Doe mee aan de demonstratie op 14 september 2011 van 11.00 - 13.00 uur op het Plein in den Haag.

Teken de petitie

Download het wetsvoorstel

Download het standpunt van de Raad voor de Rechtspraak

Download het advies van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak

Wet voor kostendekkende griffierechten - recht.nl

Orde tegen kostendekkend griffierecht - Nederlandse Orde van Advocaten

Consultatie wetsvoorstel kostendekkende griffierechten - Plein+

NOB-commentaar consultatie wetsvoorstel kostendekkende griffierechten

14 september actie voor vrije toegang tot het recht - rekening retour

Steun de petitie, recht voor iedreeen! - SP

 

13 september 2011