Bureaucratie in de advocatuur?


  

 

  

 

 



Narcistische bazen

Op 14 augustus vond op BNR Nieuwsradio een interview plaats met een psychater Ton van Strien. De interviewer, Rens de Jong, begint met te zeggen dat het een normale en gezonde eigenschap is om ergens goed in te willen zijn en succesvol te willen zijn, maar, zoals met zo veel verschijnselen het geval is krijgt het, als het (tot in het extreme) doorslaat het karakter van een soort ziekte of kwaal. Dat kan met name het geval zijn als het doorslaat bij een baas.

Van Strien zegt dat zij uit zijn op waardering en grootheid en vaak ten koste van anderen. Die andere moet hem mateloos bewonderen, applaudiseren en meeheulen. Het belang waar het hierbij om gaat is vooral het belang van de baas zelf. Nee het gaat hier niet over Fidel Castro.

Het onderzoek van de Pensselvania State University heet “It's all about Me”. Het gaat over de prestaties van narcistische CEO's. De onderzoekers ontwikkelden een narcisme-index voor topmanagers. Er worden enkele indicatoren genoemd:

1.Hoe groot is de foto van de CEO in het jaarverslag? Dat zegt iets over hoe belangrijk de baas zichzelf vindt.

2.Hoe prominent is de CEO in persberichten?

3.Hoe staat de CEO op de website?

4.Hoe vaak komen in interviews met de CEO's de woorden I, me, my, mine en myself voor in de interviews?

5.Het salaris van de CEO in verhouding tot dat van de tweede man. Als het verschil erg groot is duidt dat op een narcistische CEO.

Narcistische bazen hebben voortdurend behoefte om hun superioriteit bevestigd te krijgen, om applaus te krijgen.

Is een narcistische baas slechter dan een niet narcistische baas? Niet noodzakelijkerwijs. Wel streven zij veel naar verandering en grote overnamen. Dit kan leiden tot hoge pieken en diepe dalen.

Er wordt een hoogleraar, Kees Cools bij gehaald die hier spreekt van “zonnekoningen”. Van Strien erkent dat er ook goede resulaten zijn, maar hij wijst er op dat de oorzaak van grote schandalen zoals bij Enron en Ahold in 8 van de 10 gevallen zonnekoninggedrag was.

Als een narcistisch leider eenmaal benoemd is, is het te laat, zo legt van Strien uit. Niets en niemand houdt hem dan nog tegen. Het zijn meestal zeer getalenteerde mensen die geen tegenspraak dulden. Dit heeft Gerard Kleisterlee uitgelegd, zo vertelt van Strien.

Het interview kunt U hier beluisteren. Als U het wilt opslaan kunt U het met het programma Audacity, dat U hier kunt downloaden, opnemen en vervolgens opslaan.

Na Unger nu Verdonk aan de beurt

Unger en Ahold

Foute advocaten

Foute vreemdelingenrechtadvocaten


Verdonk en integratie

www.ritaverdonkfanclub.nl

www.elsungerfanclub.nl

www.elsungerfanclub.nl

 

15 augustus 2006

update 7 september 2006