Bureaucratie in de advocatuur?


  

 

  

 

 

Rijzen kosten van asieladvocaten de pan uit?

Al jaren geleden is op deze website ter sprake geweest de omstandigheden waaronder advocaten die de belangen van asielzoekers behartigen moeten werken en die kenmerken heeft van uitbuiting. Daarbij is ook ter sprake geweest dat allerlei negatieve ontwikkelingen in het asielgebeuren een voorbode kunnen zijn van vergelijkbare ontwikkelingen in de gefinancierde rechtsbijstand en de rechtsbijstand in het algemeen. Misschien kunnen negatieve ontwikkelingen in de maatschappij in het algemeen nog aan dit rijtje worden toegevoegd.

Het artikel is al meer dan 7 jaar oud, maar lijkt nu nog actueler dan toen.

Advocaten staan bekend als geldwolven en bloedzuigers. Sommige advocaten maken het daar naar en het zal duidelijk zijn dat dit er niet toe bijdraagt wat hiervoor gezegd is over uitbuiting bespreekbaar te maken.

Wat blijkt nu? Een advocaat die in een asielzaak ten behoeve van de overheid optreedt krijgt 17 maal zo veel uitbetaald als een advocaat die de belangen van een asielzoeker behartigt. Dit is naar voren gekomen uit informatie die Inlia via een verzoek op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft verkregen.

Echt nieuws is dit natuurlijk niet, maar het blijft van belang dat dit soort misstanden onder de aandacht worden gebracht.

Zie hier het oorspronkelijke artikel.

13 december 2013

 

Zie ook:

Het spoeddebat over de gefinancierde rechtsbijstand