Bureaucratie in de advocatuur?


  

  Home

  Dossiers

  Links

  

 

  

 

 

Stress en beroepsfouten

Unger geen landelijk deken meer aflevering 3

In het blad ¨Mr.¨, aflevering 6/7 van 2007, verscheen op bladzijde 12 e.v. een artikel met de titel: ¨Boegbeeld & pispaaltje¨. Het artikel opent met de woorden: ¨Een serie incidenten. Dat lijkt het dekenaat van Els Unger voor de buitenwacht....¨. Ook de politieke carrière van Rita Verdonk lijkt een serie incidenten. Recent is het incident waarbij zij uit de VVD fractie is gezet hetgeen uiteindelijk geleid heeft tot haar breuk met de VVD, maar ook haar ministerschap was in dit opzicht wel vergelijkbaar met het dekenaat van Els Unger. Zo was een ander voorbeeld het incident waarbij Verdonk zei dat de bewakers van het detentiecentrum Schiphol ¨adequaat¨ hadden gehandeld nadat daar elf gedetineerden waren omgekomen. Zie ook Verdonk en integratie.

Terug naar het artikel met de titel: ¨Boegbeeld & pispaaltje¨. Unger zegt geen enkele spijt te hebben van haar beslissing destijds op deken te worden. Het artikel vermeldt dat Unger ietwat hinkend binnen komt doordat zij in haar nadagen als algemeen deken over een hobbelig stoepje is gestruikeld. De boosdoener was een hobbelig stoepje, maar het kan ook een gladde vloer in een station of een glibberig restant van een patatverpakking, dat is een gewone advocaat overkomen, of een gladde vloer in een sauna zijn.

Waarom vermeldt het artikel dit? Wat heeft dit met het onderwerp van het artikel te maken? Dat roken dodelijk is lezen wij, vooral degenen die zelf roken, dagelijks op sigarettenpakjes. Dat stress dodelijk is lezen wij niet op sigarettenpakjes, maar daarom is stress nog niet minder dodelijk dan roken. Veel stress kan het gevaar voor het maken van ongelukken vergroten en de verbeten strijd om wille van het hogere doel kan leiden tot veel stress met alle gevolgen van dien, ook bij andere, gewone advocaten.

Bij het maken van ongelukken moeten wij niet alleen denken aan dit soort ongelukken, maar ook aan bijvoorbeeld het maken van beroepsfouten en andere vergissingen waardoor een advocaat mogelijkerwijs een ¨foute advocaat¨ kan worden, het veroorzaken van aanrijdingen e.d.

Unger ziet een positief gevolg van de incidenten. Door de incidenten is de verhouding tussen Algemene Raad en College van Afgevaardigden veranderd, niet verhard maar wel dualistischer geworden. Volgens Unger was het voorheen een overleg tussen twee herengezelschappen met zo nu en dan een vrouw, waar het vooral genoeglijk toeging. Dat is totaal anders geworden, aldus Unger in het artikel.

Het gaat er nu dus minder genoeglijk aan toe. Waarvan akte. Wat is er minder genoeglijk geworden? Is het echt dualistischer geworden?

Advocaat overleden na stress

22 november 2007

Binnenkort meer