Bureaucratie in de advocatuur?


  

  Home

  Dossiers

  Links

  

 

  

 

 

Skype als alternatief?

Geheimhouderstelefoon of Skype aflevering 2

Skype is een netwerk dat de mogelijkheid biedt gratis te telefoneren, ook naar het buitenland. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een internetverbinding. De communicatie is versleuteld, zodat afluisteren onmogelijk is.

Skype installeren is betrekkelijk eenvoudig. Vanaf de website van Skype kan men het programma downloaden. Daarna kan zonder kosten een account aangemaakt worden, waarna de aansluiting kan worden gebruikt.

Bellen naar iemand die ook Skype heeft, is gratis. Bellen met Skype naar een gewone telefoonaansluiting is ook mogelijk, maar daar moet voor betaald worden. Bellen met Skype naar een gewone telefoonaansluiting biedt niet dezelfde bescherming tegen afluisteren als bellen met Skype naar iemand die ook Skype gebruikt. De gewone telefoonaansluiting kan immers wel worden afgeluisterd.

Het is duidelijk dat Skype niet past in de controlemaatschappij die overal steeds verder oprukt en ook een belangrijke rol speelt bij de behoefte van allerlei overheidsinstanties om de grip op de advocatuur steeds verder te versterken, wat de afgelopen jaren het meest zichtbaar tot uiting is gekomen in de toevoegingsaudit. Hoe lang Skype nog zo goed beveiligd blijft, valt dus nog te bezien.

Skype is geen monopolist. Een ander netwerk dat dezelfde soort mogelijkheden biedt is Ekiga. Zie ook hier. Ekiga wordt automatisch meegeïnstalleerd als Mandriva Linux op een computer geïnstalleerd wordt. Ekiga heeft dezelfde soort mogelijkheden als Skype. Dat Ekiga minder bekend is dan Skype komt o.a. hierin tot uiting dat de website van Ekiga Engelstalig is. Er is geen Nederlandstalige versie zoals die er bij Skype wel is. De website van Ekiga vermeldt dat Ekiga vroeger bekend was onder de naam GnomeMeeting, wat er op wijst dat Ekiga oorspronkelijk bestemd was voor computers met Linux en BSD. Gnome is namelijk een van de twee meest gebruikte bureaubladsystemen die onder Linux werken. De andere is KDE. Er is echter ook een versie voor MS Windows. Skype werkt zowel op computers met Windows als met Linux.

Of Ekiga dezelfde bescherming tegen afluisteren biedt als Skype is niet bekend. Duidelijk is dat er nog veel minder mensen zijn die weten wat Ekiga is dan er mensen zijn die weten wast Skype is en dat dat de kans op afluisteren verkleint. Wat over Skype gezegd is, dat veel bobo's en topadvocaten niet weten wat Skype is omdat zij de neus ophalen voor alles wat gratis is, geldt natuurlijk ook in versterkte mate voor Ekiga: behalve dat Ekiga zelf gratis is, is het bovendien ook nog eens in de eerste plaats ontwikkeld voor besturingssystemen die in het algemeen gratis zijn, dus op besturingssystemen waarvoor bobo's en topadvocaten ook de neus ophalen.

13 augustus 2009