Bureaucratie in de advocatuur?


  

  Home

  Dossiers

  Links

  

 

  

 

 Keurmerk voor advocaten van slachtofferhulp

Slachtofferhulp Nederland is van plan en eigen keurmerk te gaan instellen voor advocaten. Het is de bedoeling dat advocaten die aan door Slachtofferhulp te stellen eisen voldoen een dergelijk keurmerk kunnen krijgen. Aanleiding is dat Slachtofferhulp signaleert dat er steeds meer advocaten en vooral letselschadebureaus zijn die hun eigen belang hoger inschatten dan die van het slachtoffer. De normen zouden betrekking moeten hebben op prijs, kwaliteit en informatievoorziening.

De bedoeling is dat Slachtofferhulp alleen nog cliënten doorverwijst naar advocaten die een dergelijk keurmerk hebben. De advocaat zou om voor een dergelijk keurmerk in aanmerking te komen eenmalig € 750,-- en daarboven jaarlijks een bedrag van tussen € 1.250,- en € 2000,- aan Slachtofferhulp verschuldigd zijn. Een soort extra audit van Slachtofferhulp dus.

Het plan bestaat kennelijk al geruime tijd. Of het keurmerk al is ingevoerd is onduidelijk. Kennelijk bestond ook voordat dit plan ontstond al een praktijk dat Slachtofferhulp derhalve cliënten door verwijst naar bepaalde advocaten, zoals dat vroeger ging bij de bureaus voor rechtshulp.

Het lid van de Tweede Kamer Jan de Wit van de SP heeft over het plan aan minister Hirsch Balin vragen gesteld.

Slachtofferhulp wil keurmerk letselschade - Telegraaf

Keurmerk voor belangenbehartigers letselslachtoffers mogelijk al in eerste helft 2006 een feit - Letselschadekrant

Keurmerkreglement advocatuur

5 juni 2007