Bureaucratie in de advocatuur?


  

  Home

  Dossiers

  Links

  

 

  

 

 

Nieuwe cursuseisen Raad Rechtsbijstand

De Raad voor Rechtsbijstand stelt nieuwe eisen op het gebied van het volgen van cursussen. Deze nieuwe eisen hebben betrekking op het strafrecht, het vreemdelingenrecht en het psychiatrisch patiëntenrecht

Advocaten die in 2010 aan de strafpiketdienst willen blijven deelnemen en/of strafzaken op toevoegingsbasis willen behandelen, moeten in 2008 en 2009 vier punten op het terrein van kinder-/jeugdstrafrecht, dan wel op het terrein van civiele jeugdmaatregelen hebben gehaald daarboven 8 cursuspunten op het gebied van strafrecht. In totaal moeten in 2008 en 2009 - als voorwaarde om in 2010 straftoevoegingen te mogen behandelen en aan de strafpiketdienst deel te mogen nemen - derhalve 12 punten op het gebied van strafrecht, waaronder 4 op het gebied van kinder/jeugdstrafrecht behaald zijn, tenzij 4 punten op het gebied van civiele jeugdmaatregelen behaald zijn, in welk geval 8 punten op het gebied van strafrecht behaald moeten zijn.

Om vreemdelingenzaken op basis van een toevoeging te mogen behandelen moet de advocaat in 2009 vier punten behaald hebben.

Daarboven moet een advocaat die asielzaken wil behandelen vier punten op het gebied van vluchtelingenrecht. Een advocaat die asielzaken wil behandelen moet derhalve in een jaar in totaal 8 punten op het gebied van vreemdelingenrecht, 4 op het gebied van algemeen vreemdelingenrecht en 4 op het gebied van vluchtelingenrecht, behalen.

Daarboven moet een advocaat die aan de vreemdelingenpiketdienst deel wil nemen de Workshop Actualiteiten Vrijheidsbeneming van vreemdelingen van de OSR hebben gevolgd. Dit komt dus boven de 4 of 8 hiervoor genoemde cursuspunten.

Een advocaat die toevoegingen op het gebeid van psychiatrische patiëntenrecht wil behandelen en dus ook een advocaat die aan de piketdienst voor psychiatrische patiënten wil deelnemen, moet op dit gebied 6 cursuspunten in twee jaar halen.

Duizelt het u? Dit is nog lang niet alles. De Raad voor Rechtsbijstand komt met nog veel meer nieuwe eisen, zoals u hier kunt zien. Hierop zullen wij afzonderlijk ingaan. U kunt nu vast hier kijken.

De vraag blijft nog hangen hoe het dan zit met de toevoegingsaudit. Al eerder is gebleken dat in kringen van degenen die verantwoordelijk zijn voor de toevoegingsaudit het aanvankelijk enthousiasme daarover over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn. Er gaan geruchten dat de toevoegingsaudit zo goed als afgeschaft zou zijn. "Zo goed als afgeschaft" betekent echter niet helemaal afgeschaft en "niet helemaal afgeschaft" betekent niet afgeschaft. Dit jaar wordt de toevoegingsaudit in ieder geval niet meer afgeschaft en hoe het daarna zal gaan en wat er voor in de plaats komt, zullen wij nog moeten zien.

Formeel bestaan alle nieuwe eisen nu al, maar zal pas volgend jaar gecontroleerd gaan worden of de advocaten aan die nieuwe eisen voldoen.

12 augustus 2009